معرفی گرایش ژئودزی
ژئودزی شاخهای از رشته مهندسی نقشه برداری و از ریاضیات کاربردی است که با تعیین شکل و ابعاد زمین، تعیین موقعیت دقیق بر روی آن و بررسی میدان ثقل زمین و تغییرات آن سر و کار دارد.
- زمینسنجی یا ژئودزی (به انگلیسی: Geodesy)
-
ژئودزی علم اندازه گیری و نمایش سطح زمین، یا به بیان دیگر علمی که اساس و پایه علم مکانیابی و نقشه برداری را تشکیل میدهد. بطوریکه ویژگیهای هندسی، ساختاری و جاذبی زمین، تحول زمانی آنها و فعل و انفعالات دینامیکی زمین با سایر اجزای فیزیکی سیستم زمین (اتمسفر، هیدروسفر،و هسته) را در مقیاس وسیع زمانی و مکانی مورد مطالعه قرار میدهد. به عبارت دیگر وظایف ژئودزی عبارتند از:
- تعیین شکل زمین و میدان جاذبه آن به همراه تغییرات زمانی آنها، به منظور مطالعهی تغییر شکل پوسته، و مشاهده حرکت قطبی و مانیترینگ سطح اقیانوسها.
- ایجاد سیستم مختصات ژئودتیک و نگهداری شبکههای ملی کنترل افقی ژئودتیک و شبکه های ترازیابی.
- توصیف مدلهای ریاضی برای محاسبات ژئودتیکی بر روی سطح بیضوی و تصویر آن بر روی صفحه نقشه
- بکارگیری تکنیکها و ابزارهای ژئودتیکی مختلف نظیر توتال استیشن، VLBI، GNSS و غیره به منظور اندازه گیری دقیق فاصله، جهت و طولهای مبنا
هیدروگرافی شاخه ای از ژئودزی می باشد که با مشاهدات و توصیف خصوصیات اقیانوسها، دریاها، نواحی ساحلی، دریاچهها و رودخانه ها و همچنین پیش بینی تغییرات آنها سروکار دارد. هدف از این علم اندازه گیری و ترسیم پارامترهایی برای توصیف دقیق طبیعت و شکل بستر دریا نسبت به موقعیت جغرافیایی عوارض زمین و دیگر ویژگی حرکتهای دریا به منظور ایجاد امنیت جهت ناوبری دریایی می باشد.
مهمترین وظایف و اهداف این شاخه عبارتست از:
- ایجاد نقاط کنترل ساحلی از شبکه ژئودتیک
- تعیین موقعیت افقی شناور
- تعیین عمق
- مشاهدات نوسانات سطح آب
- جاروب نمودن، تعیین و آشکارسازی عارضههای خطرناک زیر آبی
- اندازهگیری و بررسی جریانهای آبی و کشندی
- تعیین موقعیت مکانی عوارض ساحلی و دریایی جهت اهداف ناوبری
- نمونه برداری از بستر دریا
- تعبیر و تفسیر لایه های زیر بستر دریاها به لحاظ ساختار زمین شناسی و ژئوفیزیکی
- بررسی توپوگرافی و ژئومورفولوژی کف دریا
ژئودزی را می توان به شاخه های دیگر زیر تقسیم بندی نمود:
-
ژئودزی فیزیکی: مشاهده و استفاده از اندازه گیریهای جاذبی ( اندازه گیریهای زمینی، هوایی و فضایی) جهت تعیین شکل زمین و بطور مشخص ژئویید بطوریکه شامل فرمولاسیون و حل مسائل مقدار مرزی می باشد.
- ژئودزی هندسی: محاسبات؛ غالبا بر روی بیضوی، به منظور تعیین موقعیت دقیق از مشاهدات ژئودتیک که شامل سیستمهای تصویر نیز می شود.
- ژئودزی فضایی: تعیین مدارات ماهواره ها (و در نتیجه تعیین میدان جاذبه)، تعیین موقعیت بر روی سطح زمین با استفاده از مشاهدات طولی به ماهواره های ناوبری
ژئودزی نجومی: شاخهای از ژئودزی که شامل تحقیق و توسعه تئوری و روشهای ایجاد شبکههای ژئودتیک نجومی، تعیین شکل، ابعاد و میدان جاذبه زمین یا استفاده از مشاهدات نجومی و روشهای اپتیکی تعیین مدار ماهواره
دیدگاهتان را بنویسید